Teknolojinin Konutta Getirdikleri “Akıllı Evler”
18 Aralık 2017 - By: - In: Bursa Emlak - No comments

TEKNOLOJİNİN KONUTTA GETİRDİKLERİ: “AKILLI EVLER”

Değişen ve gelişen teknolojik imkanlar günümüzde gayrimenkul sektörünü de etkilemeye başladı.Geçmiş dönemlere nazaran gelişmiş, dayanıklı ve kaliteli yapılar ortaya çıkmaya başladı. Gelinen bu noktada bu yapılar artık diğer teknolojik imkanlardan faydalanıyor.  Bir çok insan tarafından bilinen ve kullanılmaya başlanan ev otomasyonu ya da diğer adıyla akıllı bina mantığı konut sektörüne de yavaş yavaş yerleşiyor.

Geçmiş dönemlerde bir çok kişi tarafından gereksiz ya da lüks bulunan akıllı bina teknolojisi mantığın doğru şekilde anlatımıyla bir nebze olsun değerini bulmaya başladı. Sadece konutun değerini yükselten ve modern görünüm sağlamasına yarayan bir mantıktan fazlası olduğu biliniyor.

Turkiye içinde faaliyet gösteren yerel ve uluslararası firmalar bu konuya önderlik ediyor. Farklı işleyiş ve yazılım protokollerine sahip olsalar da tek bir mantık etrafında toplandıkları kesin. Enerjinin verimli kullanımı ve hayatı kolaylaştırma diyebiliriz. Elektrik, doğalgaz gibi enerji kaynaklarının sarfiyatını minimize etmek herkesin isteği. Bu nedenle bu kaynakları tüketen cihaz ve sistemlerin belli bir kontrol altında olması gerekiyor. Her ne kadar bireysel çabalarımız ile bunu yönetebileceğimizi düşünsek dahi bu her zaman mümkün olmuyor.

 

Bir konut ya da binanın enerji akışını belirlenen süreler ve zaman dilimleri çerçevesinde kontrol edebilmek içinde manual bir çaba yerine otomasyonel bir çözüm gerekiyor. Her Akıllı bina teknolojisi de buna olanak sağlıyor. Mevcut konut ya da binanın enerji akışını istenen zamanlarda kullanarak , kayıpları minimuma indiriyor. Örnegin; çalışması gereken zaman dilimine göre programlanan ısıtma ya da soğutma sistemi sizi gereksiz tüketimden kurtarıyor. Ve bir çok otomasyon firması da size bunu mu mutlaka hesaplar ile de gösterebiliyor. Bunun yanı sıra mobil cihazlar ile evinizi uzaktan yönetmenizi sağlıyor. Evinizde kullandığınız uyumlu olan hemen her cihazı istenen şekilde kontrol etmenize imkan veriyor. Belki sıradan ve gereksizmiş gibi görünen bu küçük detaylar da bir süre sonra ihtiyaç haline dönüyor. Önceleri sadece residance, plaza gibi büyük ve lüks konutlarda kullanılan akıllı bina teknolojisi şimdiler de her eve girmeye başladı. Büyük paralar ödemek zorunda kalmadan da evinizin durumuna göre paketler çıkarılabiliyor. Yatırım maliyetini kısa süre içerisinde karşılayabilen bir teknolojiye sahip oluyorsunuz.

 

Sonuç olarak akıllı bina, konforlu bir hayatın yanı sıra , daha verimli enerji tüketimi sağlayan uygulamalar olarak düşünülebilir. Hemen her noktada mobil olan , gelişmelere ayak uyduran ve mutlaka daha az tüketim hedefleyen bir toplum olarak ilerleyen dönemlerde çok daha fazla akıllı binalara tanık olacağımız kesin.

Leave a comment